Τελικά μας ακούει η Google; Η εξήγηση για τις ύποπτες διαφημίσεις

Έχει συμβεί σε όλους μας να μιλάμε με κάποιον φίλο για κάτι και μετά από λίγο, να βλέπουμε διαφημίσεις για αυτό το πράγμα σε όποιο σάιτ και εάν μπούμε.

Τελικά, λοιπόν, μας ακούει η Google μέσω του κινητού μας τηλεφώνου;

Η απάντηση είναι απλή: Ναι. Το τηλέφωνό μας μας ακούει πάντα.

Όμως εάν είδατε μία διαφήμιση για κάποιο προϊόν το οποίο δεν έχετε googlάρει, η εξήγηση είναι διαφορετική. Όπως λένε ειδικοί, αυτό οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη και στο πόσο καλή είναι στο να… μαντεύει.  Με ό,τι και εάν κάνετε online -όταν κάνετε like σε μία φωτογραφία, όταν βλέπετε ένα βιντεάκι, όταν κάνετε follow σε έναν λογαριασμό- αφήνετε ίχνη, τα οποία οι εφαρμογές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (βλ. Google, Facebook κτλ) συγκεντρώνουν για να σας σερβίρουν διαφημίσεις που σας ενδιαφέρουν. Σε πολλές περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να βγάλει συμπεράσματα για εσάς και για το τι θα σας αρέσει. Και έτσι προκύπτουν διαφημίσεις για πράγματα που σας ενδιαφέρουν μεν, αλλά δεν έχετε ποτέ αναζητήσει online.

Θέλετε να μειώσετε τα πράγματα που γνωρίζει για εσάς η Google; Μπορείτε να αρχίσετε περιορίζοντας την ικανότητά της να σας ακούει. Το μικρόφωνο του κινητού σας είναι πάντα ανοικτό, ώστε η συσκευή να μπορέσει να ακούσει όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας, με εντολές όπως «Hey Siri» ή «OK Google».

Για να το σταματήσετε αυτό, εάν έχετε συσκευή iOS, πρέπει να πάτε στα «Settings», μετά στο «Siri & Search» και εκεί να απενεργοποιήσετε το «Listen for ‘Hey Siri’», «Press Side button for Siri» και «Allow Siri When Locked».

Περισσότερα στην πηγή: https://www.moneyreview.gr/like-today/90000/telika-mas-akoyei-i-google-i-exigisi-gia-tis-ypoptes-diafimiseis/